Saturn in Stupul de Albine (Beehive)

In seara asta am profitat din nou de cerul relativ senin si am facut cateva observatii. In paranteza fie spus in afara de poluare luminoasa oribila din Buc, seeingul este foarte prost.

O preveliste deosebita este in aceasta perioada Saturn, care trece prin Beehive / M44, dar din pacate ajunge dupa 12 pe partea mea de bloc. Datorita atmosferei si conditiilor locale de observatii, Saturn se vede foarte prost, practic cu 110x trebuie sa astept destul de mult pentru o fereastra de cateva secunde buna, in care sa observ detalii.

In alta ordine de idei astazi am mai avut o premiera, M103, un cluster deschis prin Perseu. Mi-am dat seama destul de greu ca l-am gasit pentru ca nu se vedeau decat stelele cele mai stralucitoare datorita poluarii luminoase 🙁

Intretinerea skiurilor in lumea reala (1)

Cu totii stim ca skiurile se ceruiesc, se repara, se ascut dar, sa fim seriosi, majoritatea skiorilor ignora astfel de tratamente pentru ca par dificil de realizat si probabil influentand destul de putin performanta reala a skiurilor.
De aceea, in aceasta serie de articole voi propune niste abordari realiste asupra a ce poti sa faci fara a exagera in nici o directie.

1. Repararea talpii skiului

In special practicati skiul extrem/freeride veti da de multe ori peste pietre, stanci sau chiar gheata foarte dura care pot lasa urme adanci pe skiuri, in unele cazuri chiar penetrand prin toata grosimea bazei. De obicei cele mai grave sunt in zona de torsiune, unde se aplica cea mai puternica forta la directionarea skiurilor.
Astfel de exemple extreme poate fi gasit pe skiurile mele:

Gauri nasoale in baza

De ce ar trebui acoperite aceste gauri? Neregularitati-le de pe baza reduc vizibil viteza in special in zone cu panta redusa, si reprezinta locuri unde alte pietre si stanci se pot agata, adancind gaurile si posibil (daca sunt pe margine, langa cant) putant indoi sau chiar rupe cantul. Nemaivorbind de eventualele accidente ce se pot produce in acest fel. Asa mi s-a intamplat mie cu skiurile mele precedente.

Cum se pot repara? Exista niste betisoare speciale care se utilizeaza in acest scop. Sunt facute dintr-un material asemanator bazei skiurilor si sunt destul de usor de utilizat. Atentie, baza poate fi neagra sau alba, existand deci 2 tipuri de betisoare.
Betisoare Reparatii

Asa ceva puteti cumpara din Metro sau alte supermarketuri cu aproximativ 8 RON. Probabil ca se gasesc si in magazinele de specialitate dar mai scumpe 😉

Pacientul : Volkl Carver Axis 1.91 m. Skieurile mele au deja niste ani buni de frecat de pietre conform filosofiei “fara mila”, si sunt pacienti ideali pentru un astfel de tratament.
Iata cum arata inainte de operatie:

Volkl Carver Axis inainte

Destul de varza in zona de torsiune.
Materiale necesare:
– betisoarele de reparatii:

Betisoare pentru reparatii baza
– o camera aerisita sau in aer liber (o sa iasa un fum cam naspa)
– o bucata de metal sau cum am folosit eu, un recipient cu apa pentru scurgerea si stingerea betisoarelor aprinse:

pahar cu apa pentru stingere
– ziare sau ceva de pus sub zona de lucru pentru ca sigur vor cadea picaturi fierbinti si in alte locuri
– o bricheta pentru aprinderea betisoarelor

Procedura consta in principiu in aprinderea unui betisor la un capat si picurarea sau tragerea lui in zona gaurii. Aceasta operatie trebuie repetata si insistat pe zonele cu gauri adanci pentru ca este nevoie de mai multe straturi pentru a acoperi complet gaura. Iata un exemplu, o gaura foarte adanca exact langa cant:

Gaura acoperita langa cant

Desi mi-au cazut picaturi si prin alte parti nu deranjeaza pentru ca oricum materialul este excelent dpdv al alunecarii, si daca se doreste se poate curata usor.

O alta zona foarte afectata

In poza de mai jos se observa ca in unele locuri cantul a fost acoperit de picaturi. Se pot inlatura usor cu un cutit, nu adereaza prea tare de cant.

Dupa refacere

Rezultat final: majoritatea gaurilor adanci au fost acoperite, s-au redus mult posibilitatile de adancire si agravare a gaurilor, si in plus s-a imbunatatit viteza de alunecare.

In episodul viitor voi discuta despre ascutirea canturilor.