In cautarea eluzivei KT (K-Pg) boundary (Bulgaria edition)

In postul precedent am povestit incercarile din Romania de a gasit un aflorisment in care este vizibil. Intre timp am mai facut niste research si am gasit cateva locuri in Bulgaria unde am putea sa il vedem.

In mod convenient, unul dintre ele este in Byala, pe coasta marii negre, unde chiar am fost de cateva ori la mare. Aici ar trebui sa fie 3 zone cu anomalii de Iridiu, pe un substrat de calcare si lut cretactice.

Asa ar trebui sa arate, din pacate a fost mai greu sa gasesc efectiv, pentru ca studiile si pozele au fost facute acum 30 – 40 de ani si coasta s-a schimbat destul de mult.

La locatia de aici se ajunge mergand 15 minute pe plaja, e o plimbare usoara.

Din pacate oricat ne-am uitat, nu am putut recunoaste ceea ce am vazut in pozele din studii asa ca, cam asta a fost. Am nevoie de un geolog adevarat sa ma ajute.

E o zona in care aparent se gasesc si fosile, asa ca am cautat un pic si chiar am gasit un echinoderm.

Referinte:

https://www.geologica-balcanica.eu/sites/default/files/articles/Kostov_Geol_Balc_51-3_2022.pdf

https://www.researchgate.net/publication/279402792_Paleoenvironment_across_the_Cretaceous-Tertiary_transition_in_eastern_Bulgaria

https://www.researchgate.net/publication/365662129_Tracing_impact_events_in_clay_samples_with_iridium_anomaly_at_and_above_the_CretaceousPaleogene_boundary_at_Byala_Eastern_Bulgaria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.